Leidse regio versterkt digitale kracht

Regionalisering van de informatievoorziening

De colleges van de vier regiogemeenten en het bestuur van Servicepunt71 hebben afgelopen zomer een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de digitale kracht van de regio. Zij besloten namelijk over te gaan tot regionalisering van de informatievoorziening, en deze centraal onder te brengen bij Servicepunt71.

Een gezamenlijke aanpak helpt de kwaliteit van de informatievoorziening te verbeteren, de kosten beter in de hand te houden, meer innovatiekracht te krijgen en beter te kunnen (blijven) voldoen aan wet- en regelgeving, o.a. op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy.

Met dit belangrijke besluit is het officiële startsein gegeven voor de voorbereiding van de transitie, die gefaseerd verloopt. Functies en rollen die binnen de vier gemeenten werken aan de informatievoorziening in brede zin (van informatiemanagement en functioneel beheer tot DIV) worden de komende jaren stapsgewijs verplaatst naar Servicepunt71. Medio 2020 is de transformatie afgerond.

De eerste stappen zijn ondertussen gezet. Op verschillende gebieden wordt nu al regionaal gewerkt. Per 1 juli werken onder andere informatiemanagers, projectleiders, informatiebeveiligers en privacybeheerders al voor de hele regio. Zo ontwikkelen zij samen een toonaangevende informatievoorziening voor de Leidse Regio.